Десять незабутніх днів на берегах Світязя

prev next

Всеукраїнська літня філологічна школа, що стартувала з 8-го по 17-е червня, зібрала  на  Волині талановитих та розумних дітей  майже з усіх областей України. Десять днів ми мали змогу вдосконалювати свої  вміння,  набувати нові знання та цікаві знайомства, насолоджуватися красою волинської природи.

Програма школи була насиченою та різноманітною. Захоплюючі екскурсії по історичних пам’ятках та музеях запам’ятаються надовго. Ми мали змогу відвідати Замок Любарта у Луцьку, музей В’ячеслава Липинського в Затурцях, СвятогірськийСвято-УспенськийЗимненськиймонастир. Також на нас чекала екскурсія Шацьким національним парком та прогулянка екологічною стежкою. Незабутнім виявилось відвідування садиби-музею Лесі Українки в селі Колодяжному Ковельського району.

Перебування на мальовничих берегах Світязя було приємним, незважаючи на часті дощі. Оздоровчу базу «Гарт», де проживали учасники літньої школи, оточували ліси, свіже повітря, чиста озерна вода. Нам забезпечили корисне та смачне харчування. Не забували і про фізичний розвиток учнів: ранок починався з зарядки, і до розкладу майже кожного дня додавався спорттайм.

Завдяки щільній культурній програмі нам не доводилось сумувати. Кожен мав змогу продемонструвати свої таланти іншим та відкрити у собі нові здібності. Наприклад, був проведений театр української пісні, де учні школи інсценували популярні народні пісні.

Звичайно, найголовніша мета школи – давати дітям нові знання. Програма була націлена на те, щоб зацікавити учнів, прилучити їх до активної розумової праці. Дітей розподілили на групи задля проведення невеликих наукових досліджень, присвячених творчості видатної волинської поетеси − Лесі Українки. Теми досліджень були різноманітними: « Емоційно-почуттєва палітра лірики Лесі Українки», « Порівняльна характеристика образів Лукаша («Лісова пісня») та Степана («Бояриня»)», «Колористика поезії Лесі Українки», «Порівняльна характеристика образів Мавки («Лісова пісня») та Оксани («Бояриня»)», « Природа в художньому світі лірики Лесі Українки», «Любовні колізії як основа конфлікту в «Лісовій пісні» Лесі Українки». Під час опрацювання цих тем ми глибше пізнали творчість Лесі, отримали безцінні навички у написанні наукових робіт. Також нам запропонували написати есе на тему «Моя Леся Українка», у якому учні мали висловити своє ставлення до поетеси та власний погляд на її творчість.

Ми брали участь у психологічних тренінгах, що мали розвинути в нас якості лідера, навчити поводити себе перед слухачами, перемогти страхи, що заважають працювати в науковій сфері. Дуже важливо набути вміння публічного виступу, вчитись відстоювати свою думку, тому між учнями провели оксфордські дебати. Темою дебатів було формування особистості: пропозиція стверджувала, що особистість створюється під впливом суспільства, опозиція – що в результаті саморозвитку. Це допомогло відчути себе в ролі ритора та стати впевненішими у своїй здатності переконувати.

Перебування в літній філологічній школі, безумовно, позитивно вплинуло на мене. Я відкрила для себе багато нового про Лесю Українку, глибше пізнала її творчість, придбала чимало добрих знайомих, досвід у спілкуванні та наукових дослідженнях. Десять днів, прожиті у колі оригінальних та талановитих людей, дали мені стимул для подальшого саморозвитку, і я вдячна за надану мені можливість відпочити та попрацювати разом з дітьми з усієї України на берегах Світязя.

 

Вікторія Резніченко,

вихованка секції «Українська література» обласної очно-заочної школи КЗ «ЛОМАНУМ»

Фотогалерея

foto
Нагородження переможців ХХVІ обласному конкурсу-захисту
Всi фото more

Опитування

Адреси розташування веб-сайтів:

Волинське територіальне відділення МАН

Рівненське територіальне відділення МАН

Житомирське територіальне відділення МАН

Київське обласне територіальне відділення МАН

Київське територіальне відділення МАН

Чернігівське територіальне відділення МАН

Сумське територіальне відділення МАН

Львівське територіальне відділення МАН

Тернопільске територіальне відділення МАН

Хмельницьке територіальне відділення МАН

Вінницьке територіальне відділення МАН

Черкаське територіальне відділення МАН

Полтавське територіальне відділення МАН

Харківське територіальне відділення МАН

Луганське територіальне відділення МАН

Закарпатське територіальне відділення МАН

Івано-Франківське територіальне відділення МАН

Чернівецьке територіальне відділення МАН

Кіровоградське територіальне відділення МАН

Дніпропетровське територіальне відділення МАН

Миколаївське територіальне відділення МАН

Запорізьке територіальне відділення МАН

Севастопольське територіальне відділення МАН

Севастопольське територіальне відділення МАН Київське територіальне відділення МАН Івано-Франківське територіальне відділення МАН