Робота керівника секції луганської малої академії наук відзначена на iv міжнародному фестивалі педагогічних інновацій

prev next

Відповідно до плану роботи Міністерства освіти і науки, молоді та спорту на 2012 рік, 26–27 вересня на базі Черкаського обласного інституту післядипломної освіти педагогічних працівників Черкаської міської ради  відбувся IV Міжнародний Фестиваль педагогічних інновацій.

У ході фестивалю були презентовані результати сучасних досліджень змісту освіти, авторські методики, технології, інноваційні методи та форми роботи, моделі навчального та виховного процесів, а також інновації в управлінської діяльності навчальних закладів.

Переможецьзаочного туру від Луганської області старший викладач Луганської державної академії культури і мистецтв, керівник секції експериментальної фізики Луганської обласної малої академії наук Олексій Воронкін прийняв участь у роботі фестивалю та провів майстер-клас для учасників за темою «Презентація авторського навчального посібника відкритого дистанційного курсу з використанням програмного комплексу «Вступ до фізики звуку».

Застосування педагогічними та науково-педагогічними працівниками комп’ютерної техніки є необхідною умовою для підготовки до занять, реалізації навчального процесу, проведення наукових досліджень, оформлення й представлення результатів наукової роботи. Використання новітніх інформаційно-комунікаційних технологій стимулює розвиток нових педагогічних методів і прийомів, що змінює стиль роботи викладача. 

Автор поділився власним досвідом проведення відкритого дистанційного курсу. Під час віртуальних занять використовувалися оригінальні тренажери, створені самими учнями. Так учень 11 класу Сєверодонецького багатопрофільного ліцею та слухач секції експериментальної фізики ЛОМАНУМ Т. В. Хохола в рамках написання науково-дослідницької роботи «Моделювання фізичних явищ при вивченні розділу «Коливання і хвилі» під керівництвом автора створив в середовищі графічного програмування LabView демонстраційний комплекс, до складу якого входять чотири імітаційні моделі. Робота стала переможцем XVIII обласного конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Луганської обласної малої академії наук, а у фінальному етапі – на Всеукраїнському рівні в квітні 2012 року зайняла почесне III місце.

Доповідь «Позашкільна підготовка обдарованої молоді до дослідницької роботи – проведення відкритого дистанційного курсу» опублікована в збірці праць IV Міжнародного фестивалю, а творчий доробок внесено у каталог Міжнародного фестивалю педагогічних інновацій, що підтверджується Сертифікатом Черкаського обласного інституту післядипломної освіти педагогічних працівників.

Диплом Інституту інноваційних технологій і змісту освітиМОНМС за перемогу у номінації «Інновації в організації навчально-виховного процесу в дошкільному, загальноосвітньому та позашкільному навчальних закладах» урочисто вручив дійсний член Національної академії педагогічних наук України, доктор психологічних наук, директор Інституту проблем виховання НАПН України Іван Дмитрович Бех.

На базі всесвітньо-визнаної унікальної Авторської загальноосвітньої школи Олександра Захаренка  (с. Сахнівка Корсунь-Шевченківського району Черкаської області) пройшли секційні засідання. Школа О. Зазаренка – це унікальний навчально-виховний комплекс з усіма умовами для навчання, виховання й розвитку дітей, де система роботи спирається на урахування психологічних, фізіологічних і культурних особливостей людини. Навчальний процес реалізується в п’яти шкільних центрах: освітньому, оздоровчому, навчально-ідеологічному, трудового навчання й виховання. Тут є ігрові й спальні кімнати для учнів, танцювальний зал, музичний салон, два басейни, обсерваторія, планетарій та музей із виставковими залами. Девізом Сахнівської школи є слова О. Захаренка: «Поспішаймо робити добро. Духовне добро. Воно стократ цінніше від матеріального». На фасаді школи зображено п'ять основних гасел навчально-виховного процесу, а саме: «Школа – колиска твоєї щасливої долі»; «Хай завжди буде мама»; «Без праці хліб не родить, не квітнуть троянди»; «Людина без захоплення – пуста людина»; «Вибрати не можна тільки Батьківщину».

Олександр Антонович Захаренко є одним із яскравих представників інноваційної освітньої практики. Його концепція авторської школи передбачає:

1. Спрямування навчально-виховного процесу на поглиблення знань учнів та отримання потрібної і цікавої інформації, яку мають доносити до учнів вчителі.

2. Ретельно турбуватись про здоров'я дітей, про їх фізичну витривалість.

3. Не втрачати надбання історії. Вивчати традиції і звичаї народу, що прийшли до нас із сивої давнини.

4. Виховувати у дітей патріотичні почуття і гордість за родину, однокласників, односельчан, село, Батьківщину.

5. Обов'язковим предметом школи має бути "Материнство" або "Материнська школа" не лише для учнів, а й для тих жителів села, які збираються стати батьками.

6. Головна вимога школи – якісні і системні знання учнів, участь їх в олімпіадах, конкурсах від шкільного до державного рівня.

7. Випускники школи у своїх знаннях не повинні відрізнятися від учнів престижних закладів.

8. Авторська школа ставить своїм завданням навчити дітей бачити красу світу і берегти її.

Для учасників фестивалю також була проведена  екскурсія у музей освіти Черкащини, Центр Європейської та євроатлантичної інтеграції Черкаського обласного інституту післядипломної освіти педагогічних працівників та по місту Черкаси.

Із матеріалами майстер-класу та фотоархівом фестивалю більш детально можна ознайомитися на сайті інформаційно-освітнього порталу «Технології дистанційної освіти»(www.tdo.at.ua).

Фотогалерея

foto
Нагородження переможців ХХVІ обласному конкурсу-захисту
Всi фото more

Опитування

Адреси розташування веб-сайтів:

Волинське територіальне відділення МАН

Рівненське територіальне відділення МАН

Житомирське територіальне відділення МАН

Київське обласне територіальне відділення МАН

Київське територіальне відділення МАН

Чернігівське територіальне відділення МАН

Сумське територіальне відділення МАН

Львівське територіальне відділення МАН

Тернопільске територіальне відділення МАН

Хмельницьке територіальне відділення МАН

Вінницьке територіальне відділення МАН

Черкаське територіальне відділення МАН

Полтавське територіальне відділення МАН

Харківське територіальне відділення МАН

Луганське територіальне відділення МАН

Закарпатське територіальне відділення МАН

Івано-Франківське територіальне відділення МАН

Чернівецьке територіальне відділення МАН

Кіровоградське територіальне відділення МАН

Дніпропетровське територіальне відділення МАН

Миколаївське територіальне відділення МАН

Запорізьке територіальне відділення МАН

Севастопольське територіальне відділення МАН

Севастопольське територіальне відділення МАН Київське територіальне відділення МАН Івано-Франківське територіальне відділення МАН