Стежками українського бароко

prev next

З 11 по 16 липня 2017 року на базі готельно-туристичного комплексу «Зелений гай» у м. Святогірськ Донецької області Національний центр «Мала академія наук України» провів Всеукраїнську літню школу з української культури. Школа дала можливість об’єднати школярів з різних куточків України задля того, аби торкнутися цікавої теми з багатогранної української культури. Луганську область представили 7 учнів: Анциборенко Микита, Єрмоленко Аліна, Пасічник Юлія, Першина Валерія, Погорєлова Анна                    (м. Сєвєродонецьк), Керносенко Ольга (м. Лисичанськ), Панков Гліб                      (м. Рубіжне).

Тематика школи була присвячена українському бароко. Юлія Кравченко – методист Малої академії наук України – ознайомила учасників з контекстом появи та розвитку козацького бароко в Україні; особистостями, які створили такий феномен у різних сферах культури й освіти. Фокус буде зроблено на творчості одного з найвидатніших представників барокової музики, композитора Артемія Веделя, задля вшанування 250-річчя з дня його народження. 

Метою літньої школи було не лише теоретичне ознайомлення з темою, а й відкриття творчого потенціалу кожного з присутніх. Саме тому проводилися творчі майстер-класи по роботі з деревом, розглянули історію виникнення техніки «декупаж» і примінили її при виготовленні сувенірів. Діти розкрилися  у повній мірі під час театральних постановок різної тематики. Це було не тільки творчо, а й креативно, ново й незабутньо.

Для учасників школи були організовані екскурсії на пам’ятник Артему,  встановлений на Лисій горі, на правому березі річки Сіверський Донець біля міста Святогірськ Донецької області, на території Святогірського державного історико - архітектурного заповідника. Чудові краєвиди запам’ятаються надовго для всіх, хто хоч раз побуває там.

Звичайно, перебуваючи у такому, відомому на весь світ, місці, учасники школи не могли не відвідати Свято-Успенську Святогірську лавру. Монастир розташований на високому крейдяному правому березі Сіверського Дінця (так звані Святі гори). Окрім наземних будівель, має крейдяні печери. У лаврі зберігаються мощі преподобного Іоанна, затворника Святогірського.

За час літньої школи учасники з Луганської області навчилися сприймати не лише матеріальні цінності, а й високо цінити моральні, ознайомилися з історією розвитку українського бароко, проявили себе у творчій лабораторії, знайшли багато друзів. Такі культурознавчі школи просто необхідні для пізнання України, її спадку і величі, адже ці знання дадуть поштовх для подальшої наукової роботи, що підносить патріотичний дух і викликає почуття гордості за власну Батьківщину.

Фотогалерея

foto
Нагородження переможців ХХVІ обласному конкурсу-захисту
Всi фото more

Опитування

Адреси розташування веб-сайтів:

Волинське територіальне відділення МАН

Рівненське територіальне відділення МАН

Житомирське територіальне відділення МАН

Київське обласне територіальне відділення МАН

Київське територіальне відділення МАН

Чернігівське територіальне відділення МАН

Сумське територіальне відділення МАН

Львівське територіальне відділення МАН

Тернопільске територіальне відділення МАН

Хмельницьке територіальне відділення МАН

Вінницьке територіальне відділення МАН

Черкаське територіальне відділення МАН

Полтавське територіальне відділення МАН

Харківське територіальне відділення МАН

Луганське територіальне відділення МАН

Закарпатське територіальне відділення МАН

Івано-Франківське територіальне відділення МАН

Чернівецьке територіальне відділення МАН

Кіровоградське територіальне відділення МАН

Дніпропетровське територіальне відділення МАН

Миколаївське територіальне відділення МАН

Запорізьке територіальне відділення МАН

Севастопольське територіальне відділення МАН

Севастопольське територіальне відділення МАН Київське територіальне відділення МАН Івано-Франківське територіальне відділення МАН