ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ КОНКУРС ЮНИХ ДОСЛІДНИКІВ «КРИСТАЛИ» імені Євгена Гладишевського – 2019

prev next

17 – 18 травня 2019 року відбувся фінальний етапі підведення підсумків десятого щорічногоВсеукраїнського конкурсу юних дослідників «Кристали» імені Євгена Гладишевського з кристалохімії для школярів із усієї України. Його організатори —  національний центр «Мала академія наук України», Львівська обласна мала академія наук учнівської молоді та Львівський національний університет імені Івана Франка.

Тема змагання щороку змінюється, як і реактиви, з яких діти вирощують блискучі самоцвіти. Цього року це був калій дигідрогенфосфат (KH2PO4). З цієї речовини кристали виростили і відправили організаторам близько 1300 дітей, а близько 70 учасників надіслали відео. З цієї кількості експерти відбирали 8 переможців, яких запрошували у Львів.

Під час першого етапу інтелектуального змагання учні 1 - 6 класів вирощували кристали з отриманих реактивів, а потім кристали були оцінені в чотирьох номінаціях: «Найякісніший кристал», «Найбільший кристал», «Найоригінальніший кристал» та «Віртуальний кристал». До лав переможців у номінації «Найякісніший кристал» потрапили Анічкіна Ксенія, Бологова Софія, Височина Аліса, Внуков Олександр, Гончарова Аліна. Переможцем у  даній номінації став Карпенко В`ячеслав, учень 3 класу комунального закладу «Лисичанська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 12 Лисичанської міської ради Луганської області» та був викликаний для нагородження, яке відбулося під час урочистому засіданні, присвяченому підведенню підсумків Всеукраїнського конкурсу юних дослідників “Кристали” імені Євгена Гладишевського.

Учні 7 - 11 класів (старша вікова категорія) готували та надсилали тези своїх наукових спостережень на тему на тему «Анізотропія кристалів», які у форматі стендових доповідей вони представили 17 травня в університеті. Тарануха Андрій, учень 10 класу комунального закладу «Красноріченський заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів» Красноріченської селищної ради Кремінського району Луганської області провів надзвичайно ґрунтовні і цікаві наукові дослідження і був запрошений до фінального етапу, де гідно представ Луганську область.

Природа дарує людству багатство кристалів. Це і сніг, і цукор, і коштовні ювелірні прикраси. А чи можна створити кристал власноруч? Звичайно! Для цього вам знадобиться прозора склянка, паличка, нитка, фільтр, вода, а також речовина, з якої буде рости кристал. І, звісно, слід запастися терпінням і ретельно виконувати інструкції, ми чекаємо що в наступному році ще більше учасників з нашої області приєднаються до конкурсу юних дослідників та отримають свої перші перемоги.

Фотогалерея

foto
Нагородження переможців ХХVІ обласному конкурсу-захисту
Всi фото more

Опитування

Адреси розташування веб-сайтів:

Волинське територіальне відділення МАН

Рівненське територіальне відділення МАН

Житомирське територіальне відділення МАН

Київське обласне територіальне відділення МАН

Київське територіальне відділення МАН

Чернігівське територіальне відділення МАН

Сумське територіальне відділення МАН

Львівське територіальне відділення МАН

Тернопільске територіальне відділення МАН

Хмельницьке територіальне відділення МАН

Вінницьке територіальне відділення МАН

Черкаське територіальне відділення МАН

Полтавське територіальне відділення МАН

Харківське територіальне відділення МАН

Луганське територіальне відділення МАН

Закарпатське територіальне відділення МАН

Івано-Франківське територіальне відділення МАН

Чернівецьке територіальне відділення МАН

Кіровоградське територіальне відділення МАН

Дніпропетровське територіальне відділення МАН

Миколаївське територіальне відділення МАН

Запорізьке територіальне відділення МАН

Севастопольське територіальне відділення МАН

Севастопольське територіальне відділення МАН Київське територіальне відділення МАН Івано-Франківське територіальне відділення МАН