Всеукраїнський Молодіжно-підлітковий фестиваль шістдесятників та дисидентського руху

prev next

З 15 по 18 травня 2017 року Міжнародний центр дитячої наукової творчості «MANLAB.CAMP» у Пущі-Водиці гостинно приймав учнів, які приїхали з усієї країни для участі у Всеукраїнському Молодіжно-підлітковому фестивалі шістдесятників та дисидентського руху. Взяли участь у заході й талановита молодь Луганщини: учениці 8 класу середньої загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 1 м. Сєвєродонецька Пасічник Юлія та Погорєлова Анна, а також учениця 9 класу комунального закладу «Лисичанська спеціалізована школа І-ІІІ ступенів № 8 Лисичанської міської ради Луганської області» Керносенко Ольга.

До участі у фестивалі було обрано 38 найкращих учнів 6–10-х класів із 90 поданих заявок. Програма була складена так, щоб, окрім розкриття тематики фестивалю, учні опанували навички командоутворення і вміння відокремлювати факти від оціночних суджень.

Упродовж фестивалю МАНівці мали можливість прослухати інтерактивні лекції викладача Національної академії образотворчого мистецтва й архітектури, мистецтвознавця Ольги Балашової «Митці-шістдесятники», завідувача сектору культурної політики Національного інституту стратегічних досліджень Оксани Розумної «Рух опору та культурна дипломатія» у Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого, провели інтерактивну бесіду «Що я знаю про Василя Симоненка?» у Бібліотеці імені В.А.Симоненка із модератором Тетяною Срібною, взяли участь у квест-іграх «Хто такі шістдесятники та дисиденти?» та «Київ шістдесятників та дисидентів», брифінгу в Українському кризовому медіа центрі «Презентація події». Крім того, учасники заходу прослухали концерт «Співана поезія шістдесятників» у виконанні Тараса Компаніченка та концерт гурту «Хорея Козацька».

При дослідженні дисидентського руху цінним джерелом інформації є музеї і безпосередньо живе спілкування з самими учасниками цього культурного дійства. Тому школярі із задоволенням відвідали Музей самвидаву, який розмістився у приміщенні видавництва «Смолоскип», а також Музей шістдесятництва, де підлітки ознайомилися з рукописами, фотографіями, особистими речами найвідоміших шістдесятників. Сильні емоції та враження учасники отримали від зустрічі з шістдесятником Василем Огієнком - розповсюджувачем самвидаву, членом Української Гельсінської групи, публіцистом, а також ще одним його представником,  членом Української Гельсінської групи, журналістом за освітою Олеся Шевченка. Пан Олесь організовував студентські протести проти дискримінації української мови, розповсюджував самвидав. Зустрілася молодь і з сином Василя Стуса, директором Національного музею Тараса Шевченка Дмитром Стусом.

Досвід роботи в команді та інтерактивна подача матеріалу фестивалю приємно вразили наших дівчат.На згадку про фестиваль учасники виготовили власноруч листівки, а для подальшого вивчення дисидентського руху отримали у подарунок енциклопедичний довідник «Рух опору в Україні 1960–1990» та сертифікати учасників.

Фотогалерея

foto
Нагородження переможців ХХVІ обласному конкурсу-захисту
Всi фото more

Опитування

Адреси розташування веб-сайтів:

Волинське територіальне відділення МАН

Рівненське територіальне відділення МАН

Житомирське територіальне відділення МАН

Київське обласне територіальне відділення МАН

Київське територіальне відділення МАН

Чернігівське територіальне відділення МАН

Сумське територіальне відділення МАН

Львівське територіальне відділення МАН

Тернопільске територіальне відділення МАН

Хмельницьке територіальне відділення МАН

Вінницьке територіальне відділення МАН

Черкаське територіальне відділення МАН

Полтавське територіальне відділення МАН

Харківське територіальне відділення МАН

Луганське територіальне відділення МАН

Закарпатське територіальне відділення МАН

Івано-Франківське територіальне відділення МАН

Чернівецьке територіальне відділення МАН

Кіровоградське територіальне відділення МАН

Дніпропетровське територіальне відділення МАН

Миколаївське територіальне відділення МАН

Запорізьке територіальне відділення МАН

Севастопольське територіальне відділення МАН

Севастопольське територіальне відділення МАН Київське територіальне відділення МАН Івано-Франківське територіальне відділення МАН