Змінити світ, змінюючи себе

prev next

 

 

З 19 по 24 квітня відбувся ІІІ етап Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН. Представляти Луганську область зібралися 14 найрозумніших дітей-переможців обласного етапу. Києв підкорювали своєю наполегливістю, енергією та жагою до перемогти. Як результат – Луганщина посіла два призові місця!

 

 

Цього року  Всеукраїнський конкурс пройшов в незвичайному форматі. В один час на конкурс приїхали учасники всіх наукових відділень – 1136 молодих дослідників з 24 областей. Вперше був присутній Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, який з розумінням сприйняв подяки уряду за всебічну підтримку Малої академії наук. Також з привітаннями до учасників конкурсних змагань звернулася Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич.

Про те, як це було і що нового відкрили для себе на конкурсі, вирішили поділитися майбутнє української еліти – юні науковці Луганскої області. Першою про свої враження розповіла Сухіна Дар’я, яка представляла наукову роботу в секції «Хімія»: «Найбільш яскравим моментом для мене стала зустріч з лауреатом Нобелівської премії у сфері медицини, Жулєм Оффманом. Нам випала можливість особисто поставити запитання й отримати поради щодо того, як досягти усіху. Французський імунолог став моїм кумиром, я багато читала його наукових робіт. Для мене ця зустріч – стимул працювати далі, не полишати своїх мрій. Я вірю, що своєю працею обов’язково втілю свої мрії й отримаю Нобелівську премію!»

Здійснення заповітних бажань почалося вже в місті над Дніпром. Шевченко Ілля, який представляв наукову роботу в секції «Медицина», згадує: «Часто, коли ми ввечері збиралися родиною біля телевізора, я мріяв побачити, як створюються новини, телевізійні передачі, котрі потім транслюються в будинки тисяч сімей. Ніколи б не міг уявити, що моя мрія здійсниться під час подорожі, мета якої не полягала у відвідуванні одного з найсучасніших телеканалів України. Сказати, що це було неочікувано – нічого не сказати! Я був надзвичайно вражений можливістю на власні очі побачити епіцентр новинної телевізійної продукції – український інформаційний канал «Прямий». Не менш яскраві враження справила зустріч з відомими медійниками, які до цього міг бачити лише з екрана телевізора. Ми сфотографувалися з Кароліною Ашіон, Матвієм Ганапольським, Миколою Вереснем, поговорили з людиною, котра вражає своєю наполегливістю й силою духу, – В’ячеславом Вардою. Я переконався: кожна мрія реальна, головне – вірити й використовувати будь-яку можливість. Упевнений, що моя праця допоможе здійсненню ще не однієї мрії в моєму житті!»

Найбільшим враженням для Лисих Марії з секції «Екологія» стала зустріч з мотиваційним спікером Клименко Аллою: «Насправді за час нашої подорожі я мала достатньо моментів, від яких отримала важливий життєвий досвід. Та найбільш яскравим і вражаючим став тренінг професійного коуча Алли Клименко. Вона відкрила таємницю, як стати щасливою людиною. Я зрозуміла, що витрачаю багато часу на те, що мені не подобається, тому певна, що буду докладати максимум зусиль та енергії, аби в наступному році довести, що я здатна боротися з труднощами й перемагати. Конкурс змінив моє ставлння до життя. Я вдячна долі за шанс стати кращою, аби в майбутньому зробити кращим світ навколо мене».

Отримати новий досвід для себе вдалося й Писаній Ользі, секція «Математика»: «На відкритті конкурсу я почула слова, що глибоко мене вразили й змусили зрозуміти справжню ціну перемоги. Томас Едісон зробив тисячу невдалих спроб, аби його винахід, лампа розжарювання, спрацювала. Це неймовірно вмотивувало мене працювати над собою, не зупинятися на шляху до своєї мрії. Боятися треба не поразок, а того, що не наважишся спробувати».

Не менш яскравими залишилися і враження Філіпченко Каріми, що стала обличчям Луганської області в секції «Зарубіжна література»: «До поїздки я побувала на проекті «Схід і Захід разом» у м. Сваляві, що на Закарпатті. У Києві ж була вражена, побачивши дівчину, з якою познайомилася під час подорожі до Західної України. Крім того, що ми захищалися в одній секції, ще й писала роботи за одним твором! Це переконало мене, що такі заходи дійсно роблять ближчими дітей зі всіх куточків нашої держави. Я надзвичайно вдячна Малій академії наук за можливість зустріти неймовірних людей, які надихають своїм прагненням змін. Це місце, де народжується цілісна й незалежна Україна. Це місце, де Схід і Захід разом!»

Про те, як конкурс змінити плани на життя, розповіла Богайчук Віталіна, яка стала представником Луганщини у секції «Правознавство» : «Я стала відкритішою для спілкування, дорослішою, а також зрозуміла наскільки важлим в наш час є знання англійської мови. Безперечно, повернувшись до дому, я планую більше витрачати часу на вдосконалення моїх знань з англійської, а також готуватися до складання фінальних іспитів. МАН довів, що завжди є над чим працювати й завжди знайдуться люди, які знають трішки більше за тебе».

Не менш яскравою подією стало закриття конкурсу. Хтось зміг побачити своїх кумирів, а хтось насолодився приємною атмосферою вечора: «Найяскравішим залишилося враження від церемонії закриття конкурсу-захисту, – відзначила Рубаненко Маргарита, секція «Мистецтвознавство». – МАН дав можливість побачити один з моїх найулюбленіших гуртів «Onuka». Ми змогли насолодитися чудовою музикою й нарешті відпочити. Під час концерту відчувалася дружня атмосфера, що зблизила нас ще більше. Я вдячна МАНу за приємні враження, які надовго залишаться зі мною».

Що ж до переможців цьогорічного конкурсу, то вони теж мають що згадати й розповісти. Івашин Дарій, 3 місце в секції «Інформаційні системи, бази даних та системи штучного інтелекту»: «Моя головна перевага – товариськість. У мене багато друзів, котрі допомагають моєму професійному розвитку, мотивують не зупинятися на досягнутому. На конкурсі я знайшов багато нових людей, з якими, безперечно, ще зустрінуся в майбутньому. А люди, які весь цей час були разом зі мною, стали для мене справжньою родиною. Я певен, що кожен з них стане надзвичайно успішним й щасливим у майбутньому».

Карапуз Олександра, 2 місце в секції «Журналістика»: «Я, певно, найбільше чекала на цю подорож, бо отримала запрошення від ЗМІ, яке було об’єктом моєї наукової роботи. За час перебування в Києві я використала унікальну можливість відвідати редакцію «СтопКору», яку обходить кожен корупціонер країни. Я змогла поспілкуватися з моїм кумиром – Романом Бочкалою. Це стало для мене величезним поштовхом працювати над собою, аби в подальшому мати змогу боротися з корупцією в Україні. Щиро вірю, що завдяки таким медіа наша країна врешті стане демократичною, незалежною. А ще для себе, за час конкурсу, я зрозуміла дві істини. Перша – задоволення приносить не результат, а процес, завдяки якому ти досяг цього результату. Друге – будьте щиро вдячні людям, котрі вас підтримують, вболівають за вас. Особливо подякуйте своїм науковим керівникам, що своєю невтомною працею й енергією віддають вам свої знання, серце, душу».

Тож можемо бути певні, що цьогорічний Всеукраїнський конкус-захист МАН став справжнім відкриттям для кожної дитини, яка своєю працею доводить – Україна має чудове майбутнє. Воно в наших дітях, які скоро стануть його головними творцями. Змінюємо себе –  змінюємо Україну!

Фотогалерея

foto
Нагородження переможців ХХVІ обласному конкурсу-захисту
Всi фото more

Опитування

Адреси розташування веб-сайтів:

Волинське територіальне відділення МАН

Рівненське територіальне відділення МАН

Житомирське територіальне відділення МАН

Київське обласне територіальне відділення МАН

Київське територіальне відділення МАН

Чернігівське територіальне відділення МАН

Сумське територіальне відділення МАН

Львівське територіальне відділення МАН

Тернопільске територіальне відділення МАН

Хмельницьке територіальне відділення МАН

Вінницьке територіальне відділення МАН

Черкаське територіальне відділення МАН

Полтавське територіальне відділення МАН

Харківське територіальне відділення МАН

Луганське територіальне відділення МАН

Закарпатське територіальне відділення МАН

Івано-Франківське територіальне відділення МАН

Чернівецьке територіальне відділення МАН

Кіровоградське територіальне відділення МАН

Дніпропетровське територіальне відділення МАН

Миколаївське територіальне відділення МАН

Запорізьке територіальне відділення МАН

Севастопольське територіальне відділення МАН

Севастопольське територіальне відділення МАН Київське територіальне відділення МАН Івано-Франківське територіальне відділення МАН