Філософія мистецтва, дружби та духовного єднання під небом Закарпаття

prev next

Остання серпнева літня школа мистецтвознавства підвела підсумок проекту «Літо інтелекту 2013» Всеукраїнських літніх профільних шкіл МАНУ.

З 18 по 28 серпня 2013 року у смт. Чинадієво Мукачівського району Закарпатської області мальовнича туристична база «Водограй» гостинно прийняла 44 юні науковці літньої школи мистецтвознавства. Серед них були й представниці нашої області, вихованки секції «Мистецтвознавства» філій Луганської обласної малої академії наук: Вахлаєва Ксенія, учениця 10 класу Артемівської спеціалізованої загальноосвітньої школи І-ІІІ ст. № 8 Перевальського району таВасилеженко Олена, учениця 10 класу Попасняньської гімназії № 20 Попаснянського району.

Своїми враженнями про 10 незабутніх днів перебування у школі поділилася Василеженко Олена: «Нам, юним мистецтвознавцям, дуже пощастило, адже влаштували ці незабутні дні найколоритніші люди України – мешканці Закарпаття. Вперше учасники школи зустрілись на урочистому відкритті Всеукраїнської літньої школи, де були ознайомленні з програмою її проведення. Більше ми дізналися один про одного на вечорі знайомств, де у затишному колі друзів детальніше розповіли про своє життя, рідні міста, захоплення.

Упродовж усіх днів ми були слухачами різноманітних професійних лекцій в Ужгороді. До речі, про значення назви цього старовинного міста я також вперше дізналась саме там. Лекції фахівців висвітлювали багатогранну закарпатську культуру, що попри всі історичні перепони вдало синтезувала вплив багатьох панівних європейських держав і змогла зберегти самобутні зразки мистецтва. Наші нотатники поповнились цікавими фактами  з розповідей про заснування та розвиток Закарпатської художньої школи, яка посіла почесне місце серед інших чотирьох шкіл України: Київської, Харківської, Одеської (найдавнішої) та Львівської. За це велика дяка  ректорові ЗХІ Небеснику Івану Івановичу, який є автором цілої книги про життя і творчість одного із засновників школи Адальберта Ерделі. Дуже змістовними виявилися лекції про дерев’яні церкви Закарпаття (деякі з них увійшли до Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО), особливості Закарпатської народної вишивки, живопис в цілому. 

Естетичному вихованню вдало сприяло відвідування Художнього музею Й. Бокшая в Ужгороді. Знавці та поціновувачі мистецтвознавства зрозуміють, яке враження можуть справити живописні полотна 16-20ст. Досі з теплом згадую художню галерею Івана Івановича Ілька, чия творчість невпинно підтверджує те, що масова, запозичена з новомодних закордонних віянь культура завжди поступатиметься справжньому високому мистецтву. Особиста бесіда з майстром пензля багато чого змінила у світогляді манівців стосовно сучасного стану мистецтва в нашій країні. Багато історичних відомостей я дізналась на екскурсіях до краєзнавчого музею, музею народної архітектури та побуту, Чинадіївського замку тощо.

На окрему увагу  заслуговують неповторні краєвиди  Заходу України: високі гори, полонини, про які  раніше я тільки читала на сторінках літератури. Вперше так близько була біля справжніх водоспадів з цікавими назвами “Шипот”і “Скакало”.

Також ми  взяли участь у розважально-пізнавальній грі “Що? Де? Коли?”, яку з радістю провели керівники Хустського районного центру науково-технічної творчості учнівської молоді.

Приємно було не тільки споглядати зі сторони за культурним життям, а ще й брати активну участь у ньому. Мова йде про чудові майстер-класи. Я відтепер знаю запальний народний танок, ознайомилась з національним вбранням народностей Закарпаття (гуцулів, лемків, долинян, бойків). На пам’ять я привезла додому власноруч виготовлені вироби з глини та паперу.

Яскравим завершенням літньої школи стали вручення свідоцтв учасника і концерт, до якого ми так старанно готувалися протягом всього часу. На прощальному вечорі біля ватри стало трішки сумно, бо прекрасні враження від навчання, відпочинку, дружби, мистецької атмосфери – це вже історія. Я назавжди збережу теплі спогади про серпневі дні, що так швидко промайнули серед Карпатських гір».

Фотогалерея

foto
Нагородження переможців ХХVІ обласному конкурсу-захисту
Всi фото more

Опитування

Адреси розташування веб-сайтів:

Волинське територіальне відділення МАН

Рівненське територіальне відділення МАН

Житомирське територіальне відділення МАН

Київське обласне територіальне відділення МАН

Київське територіальне відділення МАН

Чернігівське територіальне відділення МАН

Сумське територіальне відділення МАН

Львівське територіальне відділення МАН

Тернопільске територіальне відділення МАН

Хмельницьке територіальне відділення МАН

Вінницьке територіальне відділення МАН

Черкаське територіальне відділення МАН

Полтавське територіальне відділення МАН

Харківське територіальне відділення МАН

Луганське територіальне відділення МАН

Закарпатське територіальне відділення МАН

Івано-Франківське територіальне відділення МАН

Чернівецьке територіальне відділення МАН

Кіровоградське територіальне відділення МАН

Дніпропетровське територіальне відділення МАН

Миколаївське територіальне відділення МАН

Запорізьке територіальне відділення МАН

Севастопольське територіальне відділення МАН

Севастопольське територіальне відділення МАН Київське територіальне відділення МАН Івано-Франківське територіальне відділення МАН