Якщо зірки запалюють ─ то це комусь потрібно!

prev next

З 1 по 8 серпня 2016 року на території Міжнародного наукового креативного комплексу MANLAB.CAMP проходила літня астрономічна школа Національного центру «Мала академія наук України». Основним спрямуванням школи  була астрографія – напрям практичної астрономії, пов’язаний з отриманням та опрацюванням зображень об’єктів зоряного неба. Луганську  область представляла Шепута Єлизавета, учениця 10 класу Рубіжанської ЗОШ № 4.

Варто відзначити, що астрографія як предмет в Україні на сьогодні представлена тільки порадами аматорів, які діляться досвідом на тематичних форумах. Тож літня школа НЦ «МАНУ» стала першим у нашій країні заходом, учасників якого цілеспрямовано навчали теоретичним і практичним основам астрографії.

У першій половині дня школярам читали лекції з астрономії та астрографії, а по обіді відбувався лабораторний комп’ютерний практикум з опрацювання готових зображень у спеціальних програмах, якими користуються науковці й аматори астрографії в усьому світі.

Ввечері, коли табір обгортала темрява, розпочиналася ще одна невід’ємна частина школи – спостереження за зоряним небом. Викладачі намагалися, щоб діти побачили якомога більше космічних об’єктів на власні очі.

Юні любителі астрономії мали нагоду помилуватися Сатурном з усіма його кільцями, а також об’єктами далекого космосу: Туманністю Андромеди (спіральна галактика М31, яка є найближчою до нашого Чумацького шляху) та різноманітними кулястими й розсіяними зоряними скупченнями.

Приміром, побачили Хі Аш Персея – подвійне зоряне скупчення в сузір’ї Персея, відоме ще з часів давньогрецького астронома Гіппарху. Захоплені зойки «Вау!» о першій ночі викликала Дика Качка в сузір’ї Щита – одне з найбільш щільних і найкомпактніших зоряних скупчень із відомих, яке містить близько 2900 зірок. Його вік оцінюється у 220 мільйонів років. Велике кулясте зоряне скупчення М13 у сузір’ї Геркулеса також справило незабутнє враження.

А вдень учасники школи за допомогою спеціального сонячного телескопа «Coronado» спостерігали за Сонцем з його факелами і протуберанцями. При цьому один із протуберанців виявився настільки потужним, що проіснував близько години, і всі могли на нього надивитися досхочу.

На дозвіллі юнацтво теж мало змогу покреативити. Загальний захват викликали конкурс колажів на астрономічну тематику та інсценування відомих фільмів і мультфільмів. Ще однією цікавою сторінкою наукового табору стали «пошуки скарбів» з георадаром і металошукачами та запуск сонячного аеростату.

Своєрідним підсумком навчання в школі став коворкінг, під час якого представники кожної групи виступали в ролі менторів, навчаючи інших своїх однолітків навичкам роботи з програмами, з якими їм довелося розібратися самотужки.

Найкращим свідченням того, що дебютна школа НЦ «МАНУ» з астрографії відбулася «на всі 100%», є захоплені відгуки її учасників. 

Можливо, не всі учасники літньої астрономічної школи МАН стануть відомими астрономами й науковцями, але краса і велич зоряного неба, поза сумнівом, супроводжуватимуть і надихатимуть їх усе подальше життя.

Фотогалерея

foto
Нагородження переможців ХХVІ обласному конкурсу-захисту
Всi фото more

Опитування

Адреси розташування веб-сайтів:

Волинське територіальне відділення МАН

Рівненське територіальне відділення МАН

Житомирське територіальне відділення МАН

Київське обласне територіальне відділення МАН

Київське територіальне відділення МАН

Чернігівське територіальне відділення МАН

Сумське територіальне відділення МАН

Львівське територіальне відділення МАН

Тернопільске територіальне відділення МАН

Хмельницьке територіальне відділення МАН

Вінницьке територіальне відділення МАН

Черкаське територіальне відділення МАН

Полтавське територіальне відділення МАН

Харківське територіальне відділення МАН

Луганське територіальне відділення МАН

Закарпатське територіальне відділення МАН

Івано-Франківське територіальне відділення МАН

Чернівецьке територіальне відділення МАН

Кіровоградське територіальне відділення МАН

Дніпропетровське територіальне відділення МАН

Миколаївське територіальне відділення МАН

Запорізьке територіальне відділення МАН

Севастопольське територіальне відділення МАН

Севастопольське територіальне відділення МАН Київське територіальне відділення МАН Івано-Франківське територіальне відділення МАН