Наукові роботи хіміків та біологів Луганщини у Києві

prev next

З 18 по 21 квітня 2015 року відбувся конкурс-захист шкільних наукових робіт з напрямку «Хімія та біологія» МАН України на базі Національного еколого-натуралістичного центру юнацтва та молоді (м. Київ).

Напрямок було представлено наступними секціями: «Валеологія», «Психологія», «Медицина», «Загальна біологія», «Зоологія, ботаніка», «Біологія людини», «Хімія». Участь у конкурсі приймали представники всіх двадцяти чотирьох областей країни та м. Києва.

Луганську область представляли: Назарько Діана (секція «Загальна біологія») учениця дев’ятого класу Кремінської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступеня № 4; Кравцова Анастасія (секція «Біологія людини») учениця одинадцятого класу Кремінської школи-гімназії Кремінської ради Луганської області та Каплун Максим (секція «Хімія») учень одинадцятого класу Лисичанського багатопрофільного ліцею.

На урочистім відкритті конкурсантів привітали директор НЕНЦ, докор педагогічних наук, професор Вербицький В.В. та голови журі всіх секцій. На адресу конкурсантів прийшло багато електронних листів з привітанням з усієї України, а також від самого Президента України Петра Порошенка.

Під час параду делегацій, який вже став доброю традицією свята науки наша делегація привітала всіх від імені Луганської області, побажала всім наснаги та перемоги.

Найскладнішими конкурсними днями для школярів були 19 та 20 квітня, коли відбувалися написання контрольної роботи з хімії чи біології, а також захист наукових робіт. Виявилося, що рівень контрольних робіт досить високий та вимагає від учнів не тільки шкільних знань. Наприклад, остання, сьома, задача в контрольній з хімії полягла в тому, щоб визначити та намалювати склад пептиду, виділеного з головного мозку.

 Найкраще підготовленою до контрольної виявилася в нашій делегації бронзова призерка Всеукраїнської олімпіади з біології – Назарько Діана, її бал – 21,00 з 35,00 можливих. Середній бал показала Кравцова Настя – 10,50. Каплун Максим не зміг справитися з майже олімпіадними завданнями з хімії, тому отримав всього 4,00 бали.

Конкурсанти мали можливість ознайомитись з рецензіями журі на свої роботи. Найкращій бал 16,90 за рецензію, та незначні зауваження були до роботи Кравцової Насті. Роботу Назарько Діани журі назвали узагальненням відомих фактів, взятих з підручника – 13,5 балів. Особисте ставлення до рецензій проявили журі секції «Хімія». Вони всі рецензії оцінили на максимальний бал – 20,00. Таким чином, віддали судьбу в руки самих конкурсантів.

Саме захист наукових робіт виправив всю ситуацію та показав, які саме теми цікаві для журі, чия робота була плідною та достатньо науковою. Так, серед представників нашої делегації найвищу оцінку за захист отримала робота Насті Кравцової – 45,47 балів. Й дійсно, проблема неправильної постави серед школярів актуальна все більше з ростом комп’ютерізації суспільства. Тема Максима Каплуна – промислова. Вона стосувалася відновлення токсичних оксидів нітрогену за допомогою каталізатору на основі вугілля, яке здобувають в нашій місцевості. Журі оцінили захист на 41,52 бали. Трохи по балам відстає захист роботи Діани Назарько – 40,42 бали. В роботі проведені дослідження грибів Кремінських лісів, що неменше актуально для нашої місцевості.

Так, Назарько Діана набрала загальний бал 76,72 та отримала диплом третього ступеня в секції «Загальна біологія». Інші учасники отримали дипломи учасників, а їх бали склали 72,87 у Кравцової Насті та 65,52 у Каплуна Максима.

Виходячи з нашого досвіду, хочеться порадити майбутнім манівцям Луганщини готуватися до контрольних робіт з профільних предметів більш сумлінно та за олімпіадною програмою.

В останній день, перед урочистим закриттям організаторами дійства проводилася висадка ялинок поблизу головної будівлі НЕНЦ приурочений до міжнародного Дня Землі (22 квітня). Отже, на новій ялинковій алеї тепер росте деревце біля таблички «Луганська область», яке посадила наша делегація.

Під час самого урочистого дійства шанували не тільки переможців та учасників, а також й керівників делегацій, які всі чотири дні були поруч, поділяли радість та розвіювали сумні думки, давали настанови й поради перед відповідальними моментами. Делегації плескали своїм керівникам стоячи й разом вигукували «Дякуємо!»

Звісно були недоліки в організації заходу. Керівникам груп не видали програми із зазначенням списків секцій, умовами конкурсу тощо. Відчувалась напруга у відношенні до нашої делегації, яку не можна було пояснити. Умови перебування бажають кращого. Їжу не можна назвати ситною та корисною. Але ж одне можна сказати: свято науки відбулося! І ніщо не зможе замінити того безцінного досвіду, який школярі здобули на конкурсі!

Фотогалерея

foto
Нагородження переможців ХХVІ обласному конкурсу-захисту
Всi фото more

Опитування

Адреси розташування веб-сайтів:

Волинське територіальне відділення МАН

Рівненське територіальне відділення МАН

Житомирське територіальне відділення МАН

Київське обласне територіальне відділення МАН

Київське територіальне відділення МАН

Чернігівське територіальне відділення МАН

Сумське територіальне відділення МАН

Львівське територіальне відділення МАН

Тернопільске територіальне відділення МАН

Хмельницьке територіальне відділення МАН

Вінницьке територіальне відділення МАН

Черкаське територіальне відділення МАН

Полтавське територіальне відділення МАН

Харківське територіальне відділення МАН

Луганське територіальне відділення МАН

Закарпатське територіальне відділення МАН

Івано-Франківське територіальне відділення МАН

Чернівецьке територіальне відділення МАН

Кіровоградське територіальне відділення МАН

Дніпропетровське територіальне відділення МАН

Миколаївське територіальне відділення МАН

Запорізьке територіальне відділення МАН

Севастопольське територіальне відділення МАН

Севастопольське територіальне відділення МАН Київське територіальне відділення МАН Івано-Франківське територіальне відділення МАН