Всеукраїнський літературний конкурс, присвячений ювілею Ліни Костенко

prev next

 

З 28 по 30 вересня 2015 року у Києві пройшов фінальний етап Всеукраїнського літературного конкурсу «Розкрилля душі», організаторами якого були Міністерство освіти і науки України, Національна академія наук України і Національний центр «Мала академія наук України». Цього року змагання було присвячене 85-річчю від дня народження Ліни Костенко і проводилося з метою вшанування творчої спадщини поетеси, формування вмінь і навичок літературної і дослідницької діяльності, підтримки талановитої молоді і творчої праці педагогів. Луганську область була представлена чотирма переможцями І етапу конкурсу з Старобільського, Сватівського, Кремінського районів та м. Лисичанська. Керівник команди – заступник директора комунального закладу «Луганська обласна мала академія наук учнівської молоді» Панченко О.Г.

Відкриття конкурсу відбувалося в Національній кіностудії імені О. Довженка, де розташований Центр науки і мистецтв «DIYA» НЦ «МАНУ». Цей арт-майданчик поступово стає одним з осередків культурно-мистецького й освітянського середовища столиці. І цього разу конкурсанти мали можливість ознайомитися з музично-поетичною виставою «Інкрустації» – талановитою інтерпретацією творів Ліни Костенко у виконанні народної артистки України Лідії Вовкун і з музичним супроводом вокального дуету заслужених артисток України Лесі і Галини Тельнюк.

Наступного дня на базі Всеукраїнського профільного табору «Юннат» відбувався захист дослідницьких і творчих робіт за номінаціями конкурсу. Для керівників учнівських делегацій, тим часом, було проведено оглядову екскурсію «Історична Пріорка». В останній день конкурсу його учасники разом зі своїми наставниками завітали до Національного музею Тараса Шевченка, де знайомилися з художньою і літературною творчістю Кобзаря. Тут з обдарованою молоддю поспілкувалися український письменник і літературознавець Дмитро Стус та голови журі конкурсу Олеся Мудрак-Ковалів.

Всі учасники команди від Луганської області посіли призові місця.

В номінації «Літературна творчість»:

  • І місце – Марія Клименко (ВишневськаЗОШ І-ІІІ ступенів, 11 клас);
  • ІІ місце – Дзюба Ростислав (Сватівська ЗОШ І-ІІІ ступенів № 2, 10 клас);

В номінації «Дослідницька робота»:

  • ІІІ місце – Кучеренко Альона (Бараниківська ЗОШ І-ІІ ступенів, 11 клас);
  • ІІІ місце – Довгопол Юлія (Лисичанська багатопрофільнагімназія, 10 клас).

Призерка Марія Клименко вдячна організаторам конкурсу, що став дуже важливим кроком для неї як одинадцятикласниці. Марія стояла перед важливим вибором професії – література або юриспруденція, від чого, за словами дівчини, буде залежати її життя і особисте щастя.

– Я презентувала журі власну збірку поезії з назвою «Під небом українським»… Особисто для себе я визначила: література – це моя стихія. Може, це і не така прибуткова справа, може, доведеться проливати піт, кров, але це моє і я цим буду займатися.

Завершився святковий для молоді день музичним спілкуванням з кобзарем ТарасомКомпаніченком. Лідер гурту «Хорея Козацька» розповідав про різні історичні епохи – героїчні, трагічні і славетні події в житті українського народу – і підкріплював свою оповідь яскравим виконанням кожної пісні, думи, балади. Долинути серцем, розумом і душею до тих часів, пізнати і прийняти подвиги національних героїв і справжніх особистостей, доторкнутися до істини завдяки майстерності кобзаря та набутим знанням під час конкурсних змагань – саме це змогли відчути учасники конкурсу перед поїздкою додому.

Фотогалерея

foto
Нагородження переможців ХХVІ обласному конкурсу-захисту
Всi фото more

Опитування

Адреси розташування веб-сайтів:

Волинське територіальне відділення МАН

Рівненське територіальне відділення МАН

Житомирське територіальне відділення МАН

Київське обласне територіальне відділення МАН

Київське територіальне відділення МАН

Чернігівське територіальне відділення МАН

Сумське територіальне відділення МАН

Львівське територіальне відділення МАН

Тернопільске територіальне відділення МАН

Хмельницьке територіальне відділення МАН

Вінницьке територіальне відділення МАН

Черкаське територіальне відділення МАН

Полтавське територіальне відділення МАН

Харківське територіальне відділення МАН

Луганське територіальне відділення МАН

Закарпатське територіальне відділення МАН

Івано-Франківське територіальне відділення МАН

Чернівецьке територіальне відділення МАН

Кіровоградське територіальне відділення МАН

Дніпропетровське територіальне відділення МАН

Миколаївське територіальне відділення МАН

Запорізьке територіальне відділення МАН

Севастопольське територіальне відділення МАН

Севастопольське територіальне відділення МАН Київське територіальне відділення МАН Івано-Франківське територіальне відділення МАН