ЗУСТРІЧ ІЗ ПРОВІДНИМ ВЧЕНИМ У ГАЛУЗІ ЯДЕРНОЇ ФІЗИКИ

prev next

1 квітня 2012 року відбулась зустріч з відомим науковцем у галузі ядерної фізики, фізики плазми, космо- та астрофізики – Заслуженим діячем науки і техніки України, завідуючим кафедрою фізики Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля, доктором фізико-математичних наук Голубничим П. І., у якій взяли участь учні секції експериментальної фізики Луганського осередку МАН. Зустріч була організована керівником секції експериментальної фізики КЗ «ЛОМАНУМ», старшим викладачем Луганського державного інституту культури і мистецтв Воронкіним О. С.

Під час зустрічі Голубничий П. І. розповів про роки навчання на фізичному факультетіМосковського державного університету ім. М. В. Ломоносова (1963 р.) та як після закінчення продовжив свою дослідницькуй науково-педагогічну діяльність у таких відомих установах як Фізичний інститут ім. П. І. Лєбєдєва АН СРСР (де вивчав незвичайні властивості високоенергетичних частинок), Інститут ядерної фізики Сибірського відділення АН СРСР (де в 1962-1967 рр. вперше в світі приймав участь у циклі робіт по створенню щільних високоенергетичних електронних та позитронних пучків, а також по реєстрації фізичних ефектів і явищ назустрічнихелектроннихе+ е пучках – на той час “прообразі” великого адронного колайдера), Новосибірський державний університет,  Уфімський науковий центр АН СРСР (де в 1968-1974 рр. за його участю проводилися роботи з лазерного і кавітаційного моделювання, нейтринної астрофізики, а також із дослідження аномальних блискавичних розрядів у атмосфері), Луганський машинобудівний інститут (згодом – СНУ ім. В. Даля). 

В 1984р. на кафедрі очолюваній Голубничим П. І. вже було проведено Всесоюзну нараду-семінар «Акустичні методи реєстрації часток надвисоких енергій у проекті ДЮМАНД» (нейтринний телескоп в глибинах Світового океану) за участю представників провідних фізичних організацій Радянського Союзу – тоді в Луганську зібрались всі кольори ядерно-нейтринної та акустичної еліти СРСР. Пізніше (1992 р.) на базі кафедри фізики відбулося засідання Міжнародної координаційної ради з питань низькотемпературного ядерного синтезу, у якому приймали участь французькі фізики на чолі з професором Жаном-П’єром Виж’є – учнем і соратником генерала, майбутнього Президента Франції, Шарля-де-Голя.

В 2005 році під керівництвом Голубничего П. І. співробітники кафедри взяли участь у X-ій Ювілейній Антарктичній експедиції з метою вивчення спектра космічних часток надвисоких енергій за радіоемісією від утворених ними каскадних злив у льодовому масиві Антарктиди.

Петро Іванович розповів про зустрічі з відомими Нобелівськими лауреатами (у тому числі з Нільсом Бором у МДУ в 1962 р.), а також про дослідження первісних актів взаємодії космічних променів надвисоких енергій з речовиною на Тянь-Шаньскій високогірній науковій станції ФІАН та в Радіоастрономічному Інституті НАНУ (м. Харків).

МАНівці, за участю співробітників і аспірантів кафедри фізики, ознайомилися з роботою студентського фізичного клубу “Резонанс”, а також побували у декількох наукових лабораторіях, де мали змогу побачити устаткування з діагностики плазми та утворення довгоіснуючих світних об’єктів. Учасники побачили як бездротово можна передавати енергію за допомогою генераторів Н. Тесли.

По закінченню зустрічі керівник секції експериментальної фізики  КЗ «ЛОМАНУМ» О. С. Воронкін презентував власний навчальний посібник «Вступ до фізики звуку», який було розроблено для абітурієнтів і слухачів підготовчих відділень вищих навчальних закладів. Особливістю книги є  послідовний та аргументований розгляд складних питань фізики коливального руху практично без використання традиційного математичного апарата диференціальних рівнянь, а наведені приклади демонстрацій допомагають акцентувати увагу. Це дає можливість підвищити якість, інтенсивність й керованість навчального процесу.

Посібник було написано не тільки на основі лекцій, прочитаних автором слухачам підготовчого відділення Луганського державного інституту культури і мистецтв та учням секції експериментальної фізики Луганської обласної малої академії наук України, але й за результатами авторського відкритого дистанційного курсу «Вступ до фізики звуку», проведеного в 2011 році.

Фотогалерея

foto
Нагородження переможців ХХVІ обласному конкурсу-захисту
Всi фото more

Опитування

Адреси розташування веб-сайтів:

Волинське територіальне відділення МАН

Рівненське територіальне відділення МАН

Житомирське територіальне відділення МАН

Київське обласне територіальне відділення МАН

Київське територіальне відділення МАН

Чернігівське територіальне відділення МАН

Сумське територіальне відділення МАН

Львівське територіальне відділення МАН

Тернопільске територіальне відділення МАН

Хмельницьке територіальне відділення МАН

Вінницьке територіальне відділення МАН

Черкаське територіальне відділення МАН

Полтавське територіальне відділення МАН

Харківське територіальне відділення МАН

Луганське територіальне відділення МАН

Закарпатське територіальне відділення МАН

Івано-Франківське територіальне відділення МАН

Чернівецьке територіальне відділення МАН

Кіровоградське територіальне відділення МАН

Дніпропетровське територіальне відділення МАН

Миколаївське територіальне відділення МАН

Запорізьке територіальне відділення МАН

Севастопольське територіальне відділення МАН

Севастопольське територіальне відділення МАН Київське територіальне відділення МАН Івано-Франківське територіальне відділення МАН